De therapeute

Yvonne ten Brink

Muziek is een rode draad in mijn leven. Al van jongs af aan speelde ik gitaar en schreef liedjes. Muziek is voor mij een taal waar ik mijzelf mee uit kan drukken, waar ik rust in vind en waarin ik de ander kan ontmoeten.

Na mijn afstuderen als muziektherapeut op de Hoge School Leiden ben ik gaan werken met oncologie patiƫnten, met ouderen met dementie, in de palliatieve begeleiding en met kinderen met een meervoudige beperking. Ik blijf mij verwonderen over wat muziek aan mensen kan betekenen.

De praktijk
In 2010 kocht ik, samen met mijn man, een schooltje in Heemstede waar ik mijn praktijk voor muziektherapie oprichtte. In mijn praktijk komen zowel kinderen als volwassenen met uiteenlopende vragen. Ik werk met hoogwaardige instrumenten in een natuurlijke stemming die speciaal voor de muziektherapie zijn ontworpen zoals het monochord, een snaarinstrument dat op het lichaam wordt geplaatst en met een intense klank diep in alle cellen resoneert. Mijn ervaring met de positieve uitwerking van klankschalen bracht mij bij de klankschalen methode ontwikkeld door Erwin Ansems en Eline van der Linden door wie ik werd opgeleid. Deze harmoniserende methode maakt hoorbaar wat er in je beweegt, schept een nieuw evenwicht en geeft een diepe ontspanning. In het werken met kinderen maak ik veel gebruik van trommels en worden muziek en beweging op een speelse manier gecombineerd.

Aandachtsvol ont-moeten
Mijn manier van werken kenmerkt zich door rust en aandacht. Vanuit een sfeer van veiligheid en betrokkenheid begeleid ik mijn cliƫnten in het proces dat zij op hun eigen manier gaan.

SMTA, Speech-Music Therapy for Aphasia, is een spraak/muziektherapie voor mensen met afasie.

Yvonne is gediplomeerd SMTA therapeute en mindfulness trainer.